Sidor

torsdag 29 oktober 2009

Allhelgonaoffret

Det är ju Allhelgonafton imorgon så det kanske passar extra bra att läsa Allhelgonaoffret av Petter Lidbeck i helgen. Om du vågar läsa en ovanligt otäck rysare i höstmörkret vill säga. Det finns en varningstext på bokens framsida där alltför unga läsare varnas! Under 11 år bör man nog inte vara…

Ska man dessutom tro på det författaren skriver så är detta i själva verket en ung flickas egna dagboksanteckningar och inte alls något Petter Lidbeck hittat på. Och det gör förstås det hela ännu mer ruggigt.

13-åriga Shirin bor med sin pappa. Hon älskar hästar och drömmer om en egen. En dag verkar drömmen kunna slå in, i en annons i tidningen läser de:

Vill du byta liv?
Bo på herrgård i naturskön miljö.
Egen sjö, stall med hästar, bil.
Alla omkostnader betalda.

Det låter ju nästan för bra för att vara sant, det måste väl finnas en hake…?? Nej inte alls, svarar den ansvarige prästen när pappan ringer. De får en vägbeskrivning och åker till det stora enligt belägna huset. När pappan på nytt ställer frågan svarar prästen att allt faktiskt är kostnadsfritt. Det enda de måste lova är att aldrig gå upp på vinden. Aldrig någonsin. Vad som än händer. Gör man det får man betala ett högt pris.

Tror du pappan och Shirin klarar att hålla sin del av avtalet?

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar