Sidor

torsdag 12 april 2012

Paddappar

Under de Digitala dagarna som vi hade här på bibblan hade vi en hel söndag som bara var vikt till barnaktiviteter. På söndagen kunde man få komma och lyssna på en saga som berättades från en iPad och visades upp på en tv-skärm för att alla skulle få se. Dessutom kunde man hela dagen prova på att rita på iPad och bidra till en e-bok (som vi för fullt håller på att sätta ihop, håll utkik efter släppet!) eller testa på olika roliga appar på “paddorna”. Appar är små program som man laddar ner till surfplattor och smarta telefoner och som kan göra alla möjliga olika saker.

Barnen som kom hade väldigt roligt men för alla er som inte kunde komma och men ändå har en iPad eller iPhone hemma så kommer här några av apparna som vi tipsade om. Alla de här apparna är gratis.



Apparna som vi ritade på hette Doodle buddy, Drawing Free, Drawing Carl och Skitch. Barnen som var där valde olika att använda, men de funkade ungefär likadant, fast med några olika effekter. Man använder fingrarna för att skapa sina konstverk.

Men förutom att rita så kan man ju använda iPad till så mycket andra saker också.

Titta på tv på “paddan”. Med SVTPlay: Bolibompa på din iPad får du aldrig en tråkig stund. Här finns massor med roliga barnprogram som du kan se om och om igen.

Tycker du att det är tråkigt att borsta tänderna? Med Teeth Timer får du något roligt att titta på under tiden och en applåd när du är färdig så att det genast blir lite roligare i alla fall.

Den appen som var populärast bland barnen på den digitala dagen var definitivt Hänga Gubbe. Den fungerar precis som klassikern som man brukar köra på tavlan i klassrummen fast man gör det på skärmen istället. Den ena personen väljer ett ord som den skriver i och sedan får den andra spelaren prova bokstäver tills och hoppas att den lyckas gissa rätt ord innan gubben hängs.

Barnens Bibliotek som Annika och jag har skrivit om förut har en alldeles egen app, Barnens mobilapp där man kan få boktips och skapa en saga genom att fylla i vad man vill att den ska handla om.  

Två spel som kan vara både roliga och ganska utmanande är ”The little crane that could”, där man ska sköta en lyftkran genom olika kluriga banor och Lego Creationary, där man på tid ska gissa vad det är som byggs med lego.

Memory är ofta roligt att spela. Det finns flera olika varianter till iPad, till exempel Elins Memo där man dessutom ska försöka undvika att plocka upp de korten som har bilder på saker som förstör naturen.

Och sen när man vill lura någon eller kanske bara få sin kompis att skratta finns alltid Burp and Fart Piano. Det är precis som det låter ett piano som låter som rapar och fisar när man tycker på tangenterna.

På de här två sidorna kan man hitta tips på fler bra appar. De skrivs av föräldrar, men apparna är testade av barn och föräldrar tillsammans. App-o-mama, Pappas appar och Barnens bibliotek.

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar