Sidor

onsdag 25 januari 2012

Halvdan Viking

Martin Widmark tar sig an vikingatiden i sin senaste serie Halvdan Viking.

Östbyn och Västbyn ligger precis bredvid varandra. Det finns till och med en liten bro mellan de båda byarna, men ingen använder den. Starka vakter står på varsin sida bevakar eftersom folket i de båda byarna är ovänner och inte alls litar på varandra.

I Västbyn trodde de på Jesus Kristus - och i Halvdans by, Östbyn, trodde de på Tor och Oden och en massa andra gudar.

Huvudpersonen i Hövdingens bägare, Halvdan, fick genom en olycka sin fot krossad och har sedan dess haltat svårt. Det gör dock inte så mycket eftersom han är en fantastisk skald, en sådan som hittar på finurliga rim och ramsor. När plötsligt hövdingen från Västbyn, Alarik (som vill kallas för kung), bjuder in Östbyns hövding, Ragnar Drakdödare, för fest och tävlingar får Halvdan följa med. Men Martin Widmark själv har utfärdat en varning i början av boken där han säger att vikingar sägs ha varit smutsiga, våldsamma och tjuvaktiga, och det får även Halvdan erfara. För de där tävlingarna... de är inte riktigt rättvisa.

I slutet av Hövdingens bägare får vi veta att Halvdans äventyr forsätter i tre böcker till! Härligt tycker jag eftersom de luriga och tjuvaktiga vikingarna, trots allt, var en angenäm bekantskap.

/Karolina

1 kommentar:

  1. Jag läste boken igår och jag tycker den var jättebra! Påminner mig lite om både Vicke Viking och Hicke; kluriga pojkar och mindre kluriga pappafigurer ;D Ska bli kul att läsa de andra delarna i serien.
    Marie

    SvaraRadera